onsdag 11 februari 2009

Stolthet


Det finns inte mycket psykologisk forskning om stolthet. Stark stolthet tror nog de flesta är socialt destruktivt. Williams och DeSteno (2009) rapporterar en intressant studie av experimentell skapad stolthet (med hjälp av beröm) - i en senare situation visade de stolta personerna dominans, och var dessutom mera omtyckta än övriga. Man kan undra om det här kan generaliseras till mera naturliga situationer. Stolthet som inte har en grund i faktisk förmåga eller faktiska prestationer är knappast social positiv, men det återstår att göra mycket forskning på frågorna om stolthet.

Referens

Williams, L. A., & DeSteno, D. (2009). Pride: Adaptive social emotion or seventh sin? Psychological Science, preprint.

Video av föredraget "The public's risk perception of technology"


I slutet av augusti förra året var jag inbjuden att hålla en key-note vid ett symposium vid North Carolina State University i Raleigh, NC. Symposiet sändes "live" på Internet och finns nu upplagt på denna länk. Föredraget tar 45 minuter och är uppdelat i 3 delar för den som bara orkar med mig högst 15 minuter åt gången.

I föredraget ger jag en översikt av min egen forskning om riskperception.

Forskning

Riskforskningen tar aldrig slut. Det här föredraget lärde mig en del om nanoteknologi, kommer in på slutet av del 3. Det är en spännande utveckling som i rasande fart tar fram nya viktiga tillämpningar, och nya risker. Debatten har inte kommit igång i Sverige på allvar, men man kan lugnt utgå från att den kommer att göra det, och att forskning om riskperception avseende nanoteknologi snart är ett hett område.