Personlighetstest som används i arbetslivet är oftast av självrapporttyp. Alla inser att när mycket står på spel - ett jobb man söker eller en befordran - är det frestande att bluffa för att framstå i positiv dager. De flesta tester har ingen effektiv metodik för att korrigera för bluffsvar. I UPP-testet använder vi två särskilda skalor för att mäta skönmålningstendens. Med hjälp av vår metodik kan vi sedan göra en effektiv korrektion. Det fungerar faktiskt!
Här är ett aktuellt exempel. Chefer sökte befordran eller nytt chefsjobb, 20 till antalet. De tog UPP-testet. Tendensen att skönmåla visade sig vara extremt stark. Alla testvariabler korrigerades med stöd i våra normdata som insamlats i oskarpt läge, ca 950 testade personer. Se figuren ovan för resultatet när det gäller testvariabeln uthållighet. Före korrektion: en enormt stor skillnad till "förmån" för dem som testats i skarpt läge. Efter korrektion: ingen signifikant skillnad, t o m en vändning av skillnaden mellan medelvärdena.
Samma styrka visar metodiken även i ett stort material (N=1251) av jobbsökande i rekryteringsplattformen Katapult, som använder vårt screeningtest (en förkortad form av UPP). Jag återkommer om detta.
Slutsatsen är att skönmålning förekommer även i en befordringssituation, inte bara vid ansökan om ett nytt jobb, och för högt kvalificerade chefer, inte bara för ungdomar. Och att effekterna av skönmålning kan rensas bort ur testresultaten, som därigenom blir mera rättvisande. Proceduren gynnar ärliga människor, och den gynnar speciellt kvinnor...
Preliminära data antyder emellertid att kvinnor skönmålar mera än män vid ansökan till vissa andra typer av jobb. Jag ska återkomma till den frågan så snart jag kan få in mera information. En hypotes är att vilken grupp som skönmålar mest beror på om ansökan gäller ett "manligt" eller "kvinnligt" jobb, något som kan mätas med hjälp av statistik över könsfördelning bland de sökande.
Vi ska även undersöka om ansökande med utländsk bakgrund missgynnas av att de skönmålar mindre än övriga. Genom samarbetet med Katapult får vi tillgång till stora datamängder som tillåter att sådana frågor besvarar på ett tillförlitligt sätt.
Här finns material för uppsatsämnen!
Vill du veta mer? Ladda hem min nya rapport om skönmålning i referenslistan nedan här eller skriv ett mail till lennartsjoberg@gmail.com
Referens
Sjöberg, L. (2009). UPP-testet: Korrektion för skönmålning. Stockholm: Psykologisk Metod AB.
söndag 20 december 2009
Korrigera för bluffsvar på personlighetstest
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Mycket intressant. Gynnar proceduren kvinnor för att de inte skönmålar lika mycket som män från början? Visar kvinnor t.o.m. tendenser till att förringa sig själva?
En fördom som jag säkert delar med fler är att amerikaner skönmålar sig mer än svenskar, särskilt i rekryteringssammanhang.
MVH
Caroline
Mycket intressant. Gynnar proceduren kvinnor för att de inte skönmålar lika mycket som män från början? Visar kvinnor t.o.m. tendenser till att förringa sig själva?
En fördom som jag säkert delar med fler är att amerikaner skönmålar sig mer än svenskar, särskilt i rekryteringssammanhang.
MVH
Caroline
Kvinnor missgynnades enligt vad vi fann vid ansökningar till chefsjobb och vid chefsbefordran. De skönmålade inte bilden av sig själva lika mycket som männen. Därmed inte sagt att de förringade sig själva. Din kommentar om amerikaner är intressant och värd ett forskningsprojekt. Andra nationer kanske skiljer sig från dem på grund av t ex "Jantelagen". I Sverige är det ju inte riktigt fint att säga att man är bra.
Skicka en kommentar