För den som är förtjust i att skriva, och lite självcentrerad, kan det vara frestande att publicera sina tankar och känslor på nätet, även mycket personliga sådana. En artikel av Rebecca Clay (2008) tar upp exempel på hur det kan gå illa för dem som gör så, i en akademisk miljö. Problemen finns säkert i alla miljöer. Samtidigt är det kanske genom att vara mycket självutlämnande som man lockar läsare och får mycket trafik på sin blogg, så mycket kanhända att man kan tjäna pengar på den, eller få inflytande på debatt och politik. Något av detta har nog författare och andra kändisar i alla tider haft erfarenhet av. Det gäller förstås även om den person som lämnas ut inte är helt och hållet man själv utan en fiktion, eller en blandning av fiktion och verklighet. Någon borde skriva en artikel på temat "Vad man inte ska skriva om på sin blogg om man vill leva ett lugnt liv", men den kanske redan finns?
Forskning
Bloggvärlden är uppenbart ett bra tema för forskning, bl a om de risker som jag antyder ovan. Men också om de positiva aspekterna förstås, sociala och individuella. Hur man lockar trafik till sin blogg (inte precis min specialitet, den här bloggen får lite färre besök än Blondinbella, obegripligt nog, ha ha).
Referens
Clay, R. A. (2008). Think before you post. Monitor on psychology. 39, 11,17-18.
fredag 6 februari 2009
Risken med självutlämnande bloggar
Labels:
cyberpsykologi,
emotionell intelligens,
Risk
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det är en mycket intressant blogg du har och jag har själv reflekterat över just detta fenomen med att lämna ut sig själv i allt högre grad. Själv bloggar jag naturligtvis men har en förmodligen trist blogg med kommentarer om sådant jag läser om i tidningar eller debatter. Om mig själv skriver jag inte mycket utan det är mina inlägg som presenterar mig. Idag har Aftonbladet en artikel om föräldrabloggar där man tar upp föräldrars otyg ( mitt ordval) att visa sina nakna barn på fotografier och gör dessa barns privata intima delar till allmängods. Andra bloggar innehåller utlämnande detaljer om känsloliv eller förhållanden. Kanske vi behöver detta för att bekräfta oss själva i en värld som är penninga- och utseendefixerad.
Jag har faktiskt också besökt Blondinbellas och t o m Carolina Gynnings bloggar och ser dem som typiska representanter för unga kvinnors behov att resa sig över mängden. Men hur högt är priset? Jag tänker fortsätta med min tråkiga blogg om debattämnen och har t o m tagit upp självutlämnanden tidigare i sommar.
Intressanta synpunkter! Detta är något att göra forskning om. Varför man lämnar ut sig själv och vilka konsekvenser det får...
Skicka en kommentar