torsdag 1 januari 2009

Stor framgång - Malcolm Gladwells analys

I sin nya bok tar sig Gladwell an frågan om vad det är som skapar stor framgång. Precis som hans tidigare böcker är det fascinerande läsning, den kommer säkert att bli en stor framgång. Gladwell har en sällsynt förmåga att spåra upp intresanta och troligen viktiga forskningsresultat som han beskriver så att det blir som att läsa en spännande deckare. Man lägger inte boken ifrån sig förrän man kommit till sidan 285.

En annan sak är om han har rätt. Ett problem med framställningen är att den är anekdotisk. Han tar fram enstaka fall men argumenterar om generella principer. Det skulle inte en forskare göra - det är en journalistisk text. Lysande, men ändå inte en forskningsrapport där författaren noggrant väger för och emot och hänvisar till omfattande forskning, inte bara till illustrerande exempel.

Huvudtesen i boken är att intelligens inte är en tillräcklig förutsättning för stor framgång. (Ett visst mått av s a s normal framgång är en annan sak, men här talar vi om Nobelpris eller att bli världens rikaste man). Intelligens behövs upp till en viss nivå, ja, men dessutom behövs en speciell talang, kontakter, tur, att komma från rätt kultur med allt vad det innebär av värderingar, vara född vid rätt tidpunkt, tillräcklig förmögna föräldrar som engagerat sig i barnets framtida karriär, kreativitet och intresse. Och kanske mest av allt: hårt och hängivet arbete, och systematisk övning, under minst 10 000 timmar.

Men ingen jobbar 10 000 timmar utan vara exceptionellt intresserad, och intresset kan inte hållas vid liv utan framgång och uppmuntran. Framgång på hög nivå får bara den som har en stor talang (ofta med gentisk förklaring). Det där med långvarig träning verkar f ö inte passa alla fromer av framgång. Bill Gates tillbringade kanske 10 000 timmar med programmering under tonåren, men hans rikedom beror inte på det utan på hans smartness i affärer. (Specialistkunskaper var förstås till viss hjälp).

Gladwells bok är tankeväckande, klart bättre än den förra som handlade om intuition (Blink), och utmärkt som ett underlag för en kritisk debatt. Den lämnar säkert ingen oberörd.

Referens

Gladwell, M. (2008). Outliers. The story of success. New York: Allen Lane.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att nå framgång, ex som idrottare och förr Einstein mfl...tror det är att tänka och framförallt Känna framgång. Veta hur det känns och kan se det framför sig...att de är redan där. Tror det är så.
Mental träning...positiv energi...
Detta är intressant.

Kan "beställa" hur jag vill ha det. Ibland går det snabbt och ibland går det långsammare beroende hur mycket jag vågar tro på det. Ibland inte mogen för "beställningen" då tar det längre tid. Energi, flow, positiv känsla.
En God Fortsättning på det nya Året!
Tack för intressant läsning

Lennart Sjöberg sa...

Bra synpunkter! Detta är inget Gladwell tar upp, han är upptagen av att visa betydelsen av olika externa faktorer som viktiga, medan "intelligens" och talang spelas ner. Intresse och motivation tas inte heller upp. Jag ska snart gå in lite djupare i kritik av Gladwells bok - men kvar står att den är mycket läsvärd.