lördag 9 februari 2008

Behöver vi "nylig"?

Till min förvåning läser jag i dagens SvD ordet "nylig" i en ledare. Det finns ju inte i någon ordlista, men däremot tycks det ibland, numera, användas i tidningstext, och t o m på Svenskans kultursida som borde veta bättre. Varför? Varifrån kommer det? Är det "miljonsvenska" i stil med att utelämna "att" efter "kommer". "Jag kommer ringa till dig i morgon". Eller är det ett ord som behövs om man läser och tänker på engelska men ska skriva på svenska? "Recent" har ju ingen bra översättning med ett enda svenskt ord om man inte hittar på ett, nämligen "nylig". Det är ungefär som med uttryck av typen "bara timmar senare" ("only hours later") i stället för "bara några timmar senare" som är den korrekta svenskan. Journalistiken översvämmas av den engelskinspirerade varianten. Mycket trist. Och fullständigt onödigt. Kan inte några språkligt engagerade tidningsmän och -kvinnor stoppa eländet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Adjektivet 'nylig' är belagt i svenskan redan 1626 och står i såväl SAOB som SAOL. Det är således alls ingen miljonsvenska utan bildat genom avledning från motsvarande adverb, dvs. 'nyligen'.

Anonym sa...

Stoppa eländet? Intressantare vore att försöka ta reda på varför ordet upprör dig så. Ska vi ta och göra en storrensning och ta bort alla ord ur svenska språket som inte "behövs"? Eller kan vi nöja oss med att var och en använder de ord de känner behövs?