fredag 28 december 2007

Humbugpsykologi

Tidskriften The Scientific Review of Mental Health Practice ( http://www.srmhp.org/index.html)) innehåller utmärkta kritiska diskussioner av diverse humbugpsykologer. Ett bra exempel är en artikel om Wilhelm Reich, mannen med orgonlådan, och den kan läsas på¨länken http://www.srmhp.org/0401/orgone-therapy.htmlSå här börjar den: "Recently, I came across The Function of the Orgasm by Reich (1973), at a yard sale. For only twenty-five cents, who could resist it? It is one of many books by this charismatic and controversial man. Up to that point, I had never read anything by him, and I thought that his bizarre movement had faded away. I was sorely mistaken". Nej, just det. Reichterapi utövas även i Sverige, även med understöd av åtminstone en statlig myndighet, och detta av personer utan kvalificerad psykologisk eller medicinsk utbildning. Kan man tjäna pengar på något så gör man det, uppenbarligen.

Pseudovetenskaplig behandling av autism diskuteras i en annan utmärkt artikel som även den är direkt tillgänglig på Internet på länken http://www.srmhp.org/0401/media-watch.html.

Den franska psykoanalytikern Lacan var en av vår tids mest framgångsrika humbugmakare. Mycket allmänbildande och välskriven är en essä om honom med den talande titeln "A shrink from hell", se http://www.psychiatrie-und-ethik.de/infc/en/Shrink_from_Hell.htm


Den kritiska analysen av Freuds arbete har nu nått stormstyrka. Se http://www.psychiatrie-und-ethik.de/infc/en/Introduction.htm. En hel del av det grundläggande materialet kan laddas ner via http://www.butterfliesandwheels.com/infocusprint.php?num=21&subject=Freud .

Profilering

I tidskriften New Yorker, 12 november 2007, finns en lysande essä av Malcolm Gladwell om profilering. I deckare och filmer har ju FBI:s metodik med profilering av brottslingar, ofta mördare och våldtäktsmän, framställts som rena underverket och som stöd för dynamisk-psykologisk analys. Gladwell visar att alltsammans är en myt. Profilering har ytterst sällan lett polisen på rätt spår, utlåtandena som "experterna" presterar kan tolkas lite hur som helst, ungefär som astrologi eller grafologi, men de är skrivna så att de ger ett övertygande intryck. Bland det mera slående i artikeln är att Brussel, psykoanalytiker och "grand old man" inom profilering tycks ha hittat på historien om hur han skrev en fantastiskt korrekt profil av "the mad bomber", en bombman som härjade i New York på 50-talet. Ännu en av alla dessa myter som bygger på ren och skär lögn.
Malcolm Gladwells två böcker "The tipping edge" och "Blink" är också fascinerande läsning! De finns på svenska.